تامپون بینی | کاربردها و انواع آن

تامپون بینی که به عنوان یکی از ابزارهای حیاتی در درمان‌های اورژانسی در جراحی‌های بینی شناخته می‌شود، نقشی حیاتی در کنترل خونریزی و حفظ ساختار داخلی بینی ایفا می‌کند. این وسیله کوچک و به ظاهر ساده با کاربردهای گسترده‌اش، از متوقف کردن خونریزی‌های ناگهانی و حاد تا پشتیبانی از بهبود پس از جراحی‌های پیچیده، اهمیت بسیاری در علم پزشکی دارد. تامپون دماغ با قابلیت جذب بالا و طراحی مناسب، به بیماران کمک می‌کند تا فرایند درمان را با کمترین ناراحتی و بیشترین کارایی پشت سر بگذارند. در این مقاله به معرفی این ابزار پرداخته ایم.

 

تامپون بینی + دکتر مهدی صباغی

 

تامپون چیست؟

تامپون از جنس پنبه فشرده شده و استریل شده یا گاز استریل می باشد و پس از آنکه به پماد تتراسیکلین آغشته شد در داخل بینی قرار می‌گیرد. اینکار همچنین از عفونت بعد از عمل هم جلوگیری می‌کند. هدف از اینکار جلوگیری از خونریزی و استحکام از درون بینی بعد از جراحی زیبایی بینی است.

چند نوع تامپون بینی وجود دارد؟

انواعی مختلفی تامپون دماغ وجود دارد، که بر اساس شرایط موجود پزشک به استفاده از هرکدام اقدام می‌کند. اندازه تامپون معمولا قد یک بند انگشت است.

اکنون به معرفی هرکدام از انواع تامپون میپردازیم:

  • تامپون هایی که به‌ صورت فوم، گاز استریل و یا پنبه طراحی شدن که به صورت بسته بندی عرضه می شوند.
  • برخی از آنها به شکل فیتیله که در انتهای آن نخ وجود دارد که از آن برای جا به جایی یا در آوردن تامپون استفاده می‌شود. نام دیگر این نوع مش است.
  • در نوع دیگر در وسط آن لوله ای قرار داده شده است، تا هوا به راحتی از داخل آن عبور کند.

 

انواع تامپون بینی

 

فواید تامپون بینی

هدف استفاده از تامپون ، جلوگیری از خونریزی بینی بعد از جراحی است. تامپون به عروق خونی موجود در بینی فشار وارد کرده و خونریزی بینی را کنترل می‌کند. همچنین ترشحات بینی را هم جذب خود می‌کند.

همچنین باعث استحکام استخوان وسط بینی می‌شود و این استخوان صاف باقی می‌ماند و از افتادگی آن جلوگیری می‌کند.

استفاده از تامپون بینی ضروری است؟

امروزه استفاده از تامپون بینی کاهش پیدا کرده است و حدود ۵ درصد جراحی های بینی از آن استفاده می‌کنند. امروزه برای استحکام بینی بیشتر از بخیه های ظریف استفاده می‌شود که فرم بینی را حفظ می‌کنند، خود به خود جذب می‌شوند و برای بیمار دردی ایجاد نمی‌کنند. همچنین اگر بهترین دکتر بینی تهران با استفاده از آندوسکوپی اصلاحات تیغه بینی را انجام داده باشد، دیگر از تامپون استفاده نمی‌شود، چون پزشک بدون برش اقدام به اصلاح بینی کرده است. در برخی از موارد جراح به جای تامپون از استنت یا ایروی استفاده می‌کند که برای حفظ شکل بینی و جلوگیری از خونریزی استفاده می‌شود.

معمولا زمانی از تامپون استفاده می‌شود که جراحی سنگین و گسترده باشد و برای اصلاح انحراف تیغه بینی باشد. همچنین زمانی که خونریزی شدید باشد نیز از تامپون استفاده شذه و مدت زمان استفاده از آن بستگی به تشخیص پزشک دارد.

تفاوت تامپون با استنت یا ایروی (airway )

  • استنت ها از چنس سیلیکون می باشند و با کمی حرارت گرم شده و در سرما سفت می‌شوند. پس استنت ها انعطاف پذیر هستند.
  • استنت ها بخاطر حالت ژله ای که دارند دیگر آن دردی که از تامپون ایجاد می‌شود را ندارند.
  • روزنه ای دارند که تنفس کردن را برای بیمار راحت تر می کند.
  • استنت ها معمولا بعد از ۷ روز از بینی خارج می شوند. (در مطب پزشک باید اینکار انجام شود)
  • تامپون و استنت هر دو به کاهش ورم بینی بعد از عمل زیبایی بینی کمک می کنند.

 برداشتن تامپون بینی درد دارد؟

امروزه با پیشرفت علم پزشکی و همچنین مهارت پزشک معالجه شما، خارج کردن تامپون بینی بعد از عمل اقدامی درد آوری نخواهد بود. البته میزان احساس درد یک صفت شخصیتی است و برای هر کسی آستانه تحمل درد متفاوت است. همانطور که در بالا ذکر شد برخی انواع تامپون ها لوله ای در میانه خود دارند که برای عبور جریان هوا تعبیه شده است، از این لوله برای تزیق داروی بی حسی برای زمانی که پزشک قصد خارج کردن تامپون را دارد استفاده می‌شود. همچنین قبل از خارج کردن تامپون می‌توانید از داروی مسکن به توصیه پزشک معالج تان اقدام کنید.

نحوه برداشتن تامپون بینی

برداشتن تامپون ممکن از دردناک باشد یا آنچنان دردی حس نشود. برای برداشتن تامپون می‌توان از نخی که انتهای آن قرار دارد اقدام به خارج کردن آن کرد. بهتر از این عمل در مطب پزشک انجام شود و استفاده از مسکن و تزریق داروی بی حسی کمک زیادی به خارج شدن راحت تر تامپون می‌کند. استفاده از دارو های ضد التهاب ممکن است موجب خونریزی بیشتر شود پس در استفاده از دارو حتما از پزشک خود مشورت بگیرید.

تامپون بینی چند روز باید بماند؟

مدت زمان باقی ماندن تامپون بینی پس از جراحی بستگی به نوع جراحی یا شدت خونریزی دارد. معمولاً مدت زمان باقی ماندن تامپون بین 24 تا 72 ساعت است. البته پزشک متخصص شما بهترین شخص برای تعیین مدت زمان دقیق است و باید به توصیه‌های او عمل کنید. در موارد خاص ممکن است این مدت زمان بیشتر یا کمتر باشد.

پس از برداشتن تامپون، پزشک شما ممکن است راهنمایی‌هایی برای مراقبت‌های پس از برداشتن تامپون و جلوگیری از عوارض جانبی ارائه دهد. این مراقبت‌ها شامل مواردی مانند اجتناب از فعالیت‌های سنگین، جلوگیری از دست‌کاری بینی و استفاده از داروهای تجویز شده می‌شود.

بهترین زمان کشیدن تامپون بینی

زمان مناسب برای کشیدن تامپون بینی پس از جراحی بستگی به نوع جراحی و وضعیت بیمار دارد. معمولاً پزشک متخصص زمان دقیق را تعیین می‌کند، اما به‌طور کلی، برخی از راهنمایی‌های عمومی شامل موارد زیر است:

  • جراحی زیبایی بینی : پس از عمل تامپون‌ها معمولاً بعد از 1 تا 3 روز کشیده می‌شوند. این مدت زمان ممکن است بسته به نوع جراحی و میزان تورم و خونریزی متفاوت باشد.
  • ترمیم شکستگی بینی: در این حالت، تامپون‌ها ممکن است برای 1 تا 3 روز در بینی باقی بمانند.

مهم است که همیشه به دستورالعمل‌های پزشک خود پایبند باشید و از کشیدن تامپون بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. پزشک شما بر اساس وضعیت خاص شما و نوع جراحی یا درمان، بهترین زمان را تعیین خواهد کرد.

برداشتن تامپون بینی چه عوارضی دارد؟

ممکن از بعد از برداشتن تامپون ، بینی شما دچار خونریزی شود که جای نگرانی نیست و اگه قسمت نرم بینی خود را به آرامی و به مدت ۵ دقیقه ماساژ دهید و سر خود را بالا نگهداری خونریزی متوقف می‌شود.

توصیه هایی برای بعد از برداشتن تامپون

  1. در زمانی که قصد خوابیدن دارید بهتر از سر از بدن بالاتر قرار بگیرد تا ورم بینی رفع شود. بهتر است زاویه بالاتنه و پاهای شما 45 درجه باشد.
  2. می‌توان از کمپرس آب سرد برای رفع ورم بینی استفاده کرد.
  3. بعد از خارج کردن تامپون از فین کردن شدید اجتناب کنید. چون باعث فشار به رگ های خونی بینی شده و احتمال خونریزی وجود دارد.
  4. برای شستشوی بینی از سرم شستشو استفاده کنید.
  5. از خوردن غذا های پر نمک خودداری کنید .زیرا باعث افزایش فشار خون و احتمال خونریزی است.
  6. فعالیت های شدید خود را کاهش دهید و بیشتر استراحت کنید.

آیا تامپون بینی را خود بیمار می تواند بردارد؟

دوران نقاهت و ریکاوری بعد از جراحی بینی به کمک ابزارهایی که آرامش و آسایش بیمار را فراهم می کند راحت تر شده است. برداشتن تامپون بینی به مدد نخ باریک و کوچکی که به انتهای آن وصل شده است کار چندان سختی به نظر نمی رسد ولي به طور معمول پیشنهاد این است که این وسیله توسط پزشک برداشته شود تا کوچک ترین عارضه و درد و خونریزی اتفاق نیفتد. خارج کردن تامپون ممکن است کمی با احساس سوزش يا بهتر بگوييم قلقلك همراه باشد که با توجه به آستانه تحمل متفاوت افراد برای برخی کمی ناراحت کننده تر بوده و چند دقیقه بعد برطرف خواهد شد. ولي هيچگونه دردي نخواهد داشت. بیشتر بیماران بعد از خارج کردن تامپون در زمان کوتاهی به فعالیت های سابق کاری و زندگی خود باز می گردند. اما این به معنای اتمام مراقبت از بینی نیست. بهتر است بعد از خروج تامپون ، نوشیدنی های گرم ننوشید و از عطسه و سرفه ، خاراندن و فین کردن نیز اجتناب کنید.

سخن پایانی

طبق آنچه که در مقاله بیان شد ماهیت تامپون حفظ بینی و جلوگیری از خونریزی بعد از عمل است. تامپون انواع مختلف دارد و طبق شرایط بیمار از هر کدام استفاده می‌شود. امروزه کمتر از تامپون استفاده می‌شود و جایگزین آن با نام استنت شناخته می‌شود. طول مدت استفاده از تامپون به توصیه پزشک معالج شما برمی‌گردد.

دکتر مهدی صباغی

دکتر مهدی صباغی ، از بهترین جراحان بینی هستند که در شهر تهران فعالیت دارند. ایشان در سال های فعالیت خود در این زمینه ، هزاران جراحی موفق را انجام داده اند. دکتر صباغی با بهره‌گیری از علم و دانش روز دنیا و مهارت و تجربه خود، همواره در تلاش است تا بهترین نتیجه را برای شما رقم بزند. ایشان با رعایت کامل اصول زیبایی‌شناسی و توجه به تناسبات چهره، بینی شما را به گونه‌ای جراحی می‌کنند که طبیعی و زیبا به نظر برسد.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دکتر مهدی صباغی

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x